Kisebbségi Monitor 2020 – sajtótájékoztató

2020. szeptember 9-én került sor a Kisebbségi Monitor 2020 kutatás eredményeinek bemutatására Kolozsváron, a Vallásszabadság házának nyitott teraszán egy sajtótájékoztató keretén belül. A kutatás eredményeit Kiss Tamás, szociológus, a kutatás szakmai vezetője, Székely István Gergő, politológus, a Székely Közpolitikai Intézet kutatási igazgatója, valamint Toró Tibor, politológus, a Bálványos Intézet kutatási igazgatója ismertették.

A Kisebbségi Monitor telefonos és online adatfelvételre a Székelyföldi Közpolitikai Intézet és a Bálványos Intézet átfogó közös vizsgálata keretén belül került sor. A vizsgálatnak három célja volt. Egyrészt, azt próbáltuk kideríteni, hogy az intézményekkel szembeni bizalomban, illetve a nem demokratikus döntési mechanizmusok támogatottságában történt-e elmozdulás a korábbi (COVID 19 járvány előtti) adatfelvételekhez képest. Másrészt, három témát jártunk részletesen körül, a román-magyar viszony megítélését, a román nyelvhez való viszonyt, illetve az oktatási rendszer megítélését. Harmadrészt, külön kutatási kérdésként szerepelt, hogy milyen eltérések tapasztalhatók az online és a telefonos adatfelvétel eredményei között.

Az eredményeket hamarosan Sepsiszentgyörgyön is bemutatjuk, addig is a kutatási jelentés és a kolozsvári bemutató anyaga megtekinthető az alábbi linkekre kattintva.